وقتی صحبت از جراحی پیکرتراشی، لیپوماتیک، لیپوساکشن، ابدومینوپلاستی، لیپو ویزر و… به میان میآید، یکی از بزرگترین نگرانیها عوارض احتمالی است. از آنجایی که مهمترین و بزرگترین ریسک عمل لیپوماتیک آمبولی است، آگاهی کافی در خصوص واقعیت های احتمال آمبولی در لیپوماتیک به شما کمک میکند که با دید بازتری نسبت به جراحی اقدام کنید. ما در این مقاله به بررسی کامل خطر آمبولی در لیپوماتیک، علائم آمبولی بعد از لیپوماتیک و درصد احتمال آمبولی در لیپوماتیک میپردازیم.
اگر تمایل دارید که اطلاعاتی بی طرف و واقعی به دست آورید، همراه ما باشید.
آمبولی چیست؟
به حرکت مادهای به شکل جامد یا گاز در جریان خون، آمبولی گفته میشود. شایعترین نوع آمبولی، آمبولی خون در ریه است. در آمبولی ریه، لخته خونی به شکل جامد از نقطهای به نقطه دیگر بدن در مسیر عروق جریان پیدا کرده و منجر به مسدود کردن شریانهای ریوی میشود. آمبولی ریه باعث ایجاد اختلالات تنفسی میشود که شدت آن به بزرگی لخته و شریان مسدود شده بستگی دارد. استفاده از رقیق کنندههای خون، مهمترین عامل پیشگیری از آمبولی است.
چه افرادی در معرض آمبولی ریه قرار دارند؟
احتمال آمبولی در لیپوماتیک
تمام افرادی که تحت هرنوع عمل جراحی قرار میگیرند در معرض آمبولی هستند. همچنین بستری در آیسیو (ناتوانی در فعالیت حرکتی به مدت طولانی)، چاقی، اختلالات انعقادی، سن بالا، بیماریهای قلبی عروقی و… احتمال بروز عارضه آمبولی ریه را افزایش میدهد. شاید برایتان جالب باشد که وجود این زمینهها میتواند ریسک آمبولی ریه بدون عمل جراحی را نیز، افزایش دهد.
خطر آمبولی در لیپوماتیک چقدر است؟
همانطور که گفته شد، ریسک آمبولی در تمامی جراحیها وجود دارد. اما زمانی که پای جراحیهای پیکرتراشی و لیپوماتیک به میان میآید، احتمال آمبولی چربی در خون نیز وجود دارد. در آمبولی چربی، به جای خون، چربی در عروق جریان مییابد و منجر به مسدود کردن شریانهای اصلی شده و با ایجاد اختلال در خونرسانی به اندامها آسیب میرساند. اما برای پاسخ به این سوال که خطر آمبولی در لیپوماتیک چقدر است، نمیتوان به طور دقیق درصدی مشخص کرد، چرا که عوامل زمینهای مثل BMI بیمار، مشکلات انعقادی، سابقه پزشکی، تخصص جراح، توجه بیمار به مراقبتهای قبل و بعد از جراحی، دستگاه مورد استفاده و… در میزان خطر آمبولی در لیپوماتیک موثرند. با این وجود، در صورتی که پزشک متخصص و باتجربهای انتخاب کرده باشید و پیشگیری از آمبولی بعد از لیپوماتیک به بهترین شکل انجام شده باشد، احتمال آمبولی در لیپوماتیک بسیار کم است.
نکته
آمبولی چربی، یکی از عوارض بسیار نادر پیکرتراشی است که در صورت جراحان برتر زیبایی و استفاده از دستگاههای مدرن امروزی، احتمال آن بسیار کم (کمتر از ۱%) است.
چه عواملی بر افزایش خطر لیپوماتیک و آمبولی موثرند؟
خطر لیپوماتیک و آمبولی
- سابقه قبلی بیمار (اگر بیمار پیشتر طی جراحیهای دیگر مثل سزارین و… یا حتی بدون جراحی دچار آمبولی شده، بهتر است برای پیکرتراشی اقدام نکند)
- سن (با افزایش سن به بالای ۴۰ سال، ریسک آمبولی درصدی افزایش پیدا میکند)
- چاقی (BMI بالای ۳۴ بهتر است قبل از اقدام به جراحی وزن خود را کاهش دهند )
- ورید های واریسی
- بی حرکتی به مدت طولانی (حتما بعد از کاهش علائم بیهوشی راه بروید)
- تروما
- تعدد نواحی تخلیه چربی (بهتر است در یک جلسه حجم زیادی از چربیها به طور همزمان تخلیه نشود)
- استفاده از دستگاههای غیر استاندارد پیکرتراشی (بسیاری دستگاهها مثل لیپوساکشن قدیمی، منسوخ شده و نباید برای پیکرتراشی استفاده شود)
- عدم توجه به فاکتورهای خونی (حتما قبل از جراحی باید طی آزمایش خون، از نرمال بودن فاکتورهای انعقادی، اطمینان حاصل شود)
- عدم مهارت و تخصص جراح (هرقدر جراح با احتیاط و دقت بیشتر جراحی کند، ریسک کاهش پیدا میکند)
- نقایص مولکولی ارثی در چند جز هموستاتیک بیمار
- اعتیاد و مصرف طولانی مدت و زیاد سیگار و دخانیات
حتما بخوانید: پیکرتراشی با لیپوماتیک لاغری یک روزه!
پیشگیری از آمبولی بعد از لیپوماتیک
پیشگیری از آمبولی بعد از لیپوماتیک
برخلاف تصور عموم که نگران آمبولی ریه و کما، مرگ بر اثر ابدومینوپلاستی و موارد اینچنینی هستند؛ آمبولی علاوه بر درمان، درای امکان پیشگیری نیز هست. انجام برخی کارهای بسیار ساده قبل، حین و بعد از پیکرتراشی، به کاهش خطر آمبولی در لیپوماتیک کمک میکند. در ادامه به برخی راههای پیشگیری از آمبولی بعد از لیپوماتیک میپردازیم:
- پذیرش بیمار با شرایط مطلوب (BMI مناسب، سن کمتر از ۶۰ سال، بدون بیماری زمینهای، با آزمایش خون نرمال تا حد بسیار زیادی احتمال آمبولی در لیپوماتیک را کاهش میدهد)
- توجه به استانداردهای جراحی (جراحی با دستگاههای مدرن، انجام جراحی فقط توسط متخصص)
- استفاده از پمپ DVT یا IPCکه به اسم دستگاه ضدآمبولی نیز شناخته میشود. (این دستگاه با فشرده و رها سازی متناوب عضلات و عروق در ناحیه ساق پا، باعث جریان یافتن خون شده و در نتیجه، مانع ایجاد لخته در عروق نیز میشود)
- استفاده از داروهای ضد انعقاد خون بعد از جراحی
- توجه به مراقبت های بعد از لیپوماتیک مثل راه رفتن و حفظ تحرک بعد از جراحی
- استفاده از جوراب واریس
درمان آمبولی بعد از لیپوماتیک
لیپوماتیک و آمبولی پایان کار نیست. در صورت تشخیص زودهنگام و اقدامات درمانی به موقع و مناسب، حتی در صورت رخ دادن آمبولی بعد از لیپوماتیک، گزینه درمان پیشرو است. برای درمان آمبولی بعد از لیپوماتیک، عواملی مثل زمان تشخیص، عامل انسداد شریان و شدت انسداد اهمیت زیادی دارد. گاهی با استفاده از داروهای ضدانعقاد خون مثل هپارین، وارفارین، آسپرین و…آمبولی برطرف میشود. همچنین یکی از داروهای پرمصرف که باید حتما با تشخیص و صلاحدید پزشک تجویز شود، داروی گروفیلاکسی کوتیکواستروئید است. اگر عامل مسدود کننده شریان و عروق به قدری بزرگ باشد که با دارودرمانی برطرف نشود، آسپیراسیون انجام میشود. آسپیراسیون به معنای خارج کردن عامل انسداد با کمک جراحی است.
حتما بخوانید: معجزه لاغری با دستگاه اگزیمیا
علائم آمبولی بعد از لیپوماتیک
با وجود این که خطر آمبولی در لیپوماتیک، کم است؛ تشخیص و اقدام به موقع در درمان آمبولی، بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل بیمار باید با علائم آمبولی بعد از لیپوماتیک به خوبی آشنا باشد تا در صورت بروز هرگونه علائمی، جراح را مطلع کند. شایعترین علائم آمبولی بعد از لیپوماتیک:
- درد قفسه سینه شدید و ناگهانی
- تنگی نفس
- سرفه شدید و دیدن خون در سرفه
- احساس سرگیجه شدید و ضعف و تهوع (این علائم مختص آمبولی نیست و در صورت کمخونی، افت قند و فشار و.. نیز رخ میدهد)
- اختلال حواس (عدم توانایی در گفتار و درک صحبتها)
- بیحسی به صورتی که توان حرکت دادن یک یا چند عضو بدن به طرز محسوسی کاهش یابد.
- احساس درد و تورم شدید در پا
- ملتهب، گرم و قرمز شدن پوست در ناحیه ایجاد لخته
- خسخس سینه
نکته بسیار مهم
بسیاری از این علائم که تحت عنوان علائم آمبولی بعد از لیپوماتیک گفته شد، اختصاصی آمبولی نیست (مثل ضعف، سرگیجه و تهوع به دلیل ازدست دادن خون و مواد بیهوشی یا تنگی نفس خفیف به دلیل ترمیم عضلات طی امبدومینوپلاستی یا استفاده از گن بعد از لیپوماتیک و…) . پس نگران نباشید و با حفظ آرامش، جراح را در جریان شرایط و علائم خود قرار دهید. اما با توجه به خطر آمبولی در لیپوماتیک، در صورتی که جراح در دسترس نبود یا با وجود تشدید و ادامه یافتن علائم، رسیدگی کافی از جانب پزشک متخصص صورت نگرفت، سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
سوالات پر تکرار در خصوص لیپوماتیک و آمبولی
سوالات پر تکرار در خصوص لیپوماتیک و آمبولی
آیا ورم بعد از لیپوماتیک تاثیری بر افزایش خطر آمبولی در لیپوماتیک دارد؟
خیر، ورم بعد از لیپوماتیک ، واکنش کاملا طبیعی بدن شما بر اثر پیکرتراشی و تجمع مایعات زیر پوست است و هیچ ارتباطی با لیپومایتک و آمبولی ندارد. اما اگر این تورم در ناحیهای مثل ساق پا مشاهده شود، نیاز به بررسی بیشتری وجود دارد.
آیا سفت شدن شکم بعد از لیپوماتیک به آمبولی ارتباطی دارد؟
خیر، علت سفت شدن شکم بعد از لیپوماتیک ورم و همچنین برداشتن سلولهای نرم و شل چربی و تحریک پوست به کلاژنسازی است.
استفاده از گن بعد از لیپوماتیک تاثیری بر کاهش احتمال آمبولی در لیپوماتیک دارد؟
گرچه استفاده از گن بعد از لیپوماتیک ضروری است، اما نه برای پیشگیری از آمبولی، بلکه برای چسبیدن پوست به عضلات، یکدست شدن سطح پوست و کمک به خروج مایعات از بدن.
احتمال مرگ بر اثر ابدومینوپلاستی چقدر است؟
هیچ درصد مشخصی برای مرگ بر اثر ابدومینوپلاستی، لیپوماتیک و سایر روشهای پیکرتراشی وجود ندارد. اما میتوان با اطمینان گفت در صورت انتخاب بهترین جراح ابدومینوپلاستی و توجه به عوامل دیگر مثل جراحی در محیط مناسب و استاندارد، مراقبتهای قبل و بعد از جراحی و… احتمال مرگ بر اثر ابدومینوپلاستی نزدیک به صفر است (صفر مطلق نیست)
خلاصه مطلب
قطعا خطر آمبولی در لیپوماتیک یکی از بحث برانگیزترین خطرات در عملهای پیکرتراشی است. اما آگاهی کامل و کافی در خصوص لیپوماتیک و آمبولی، کمک میکند که درک مناسبی از احتمال آمبولی در لیپوماتیک داشته باشید و بیشازحد نگران نباشید. همچنین با اطلاع کامل از علائم آمبولی بعد از لیپوماتیک، میتوانید با اطمینان خاطر، دوران نقاهت بعد از جراحی را سپری کنید. در نهایت هرگز فراموش نکنید که سلامت شما اهمیت ویژهای برای زیبایی پلاس دارد به همین دلیل بی طرفانه نسبت به همراهی شما اقدام میکنیم.